понеделник, 28 март 2016 г.

Кюфтета на фурна


Не че са нещо кой знае какво, по-скоро важното от какво са!
Купих килограм свинска плешка  и помолих да ми смелят месото на място. Реших да пробвам как ще се получат само от свинско месо. Добавих:
 дебела филия хляб, напоена в прясно мляко,
 1 белтък
 черен пипер смлян
 кимион
 чубрица
 сол
 червен пипер
 лук
 Оформих кюфтета и ги наредих в тава с незалепващо дъно.
 Ами станаха доста добре. Децата ги харесаха, което е най-важно!


неделя, 27 март 2016 г.

Брауни




3 яйца
250 гр. захар

85 гр. брашно
85 гр. какао

130 гр. черен шоколад
300 гр. масло

100 гр. едро смлени орехи





 Разтопяваме маслото с шоколада. Разбиваме яйцата и захарта. Пресяваме брашното и какаото. Смесваме всички съставки, като орехите прибавяме накрая.

 Печем на 180 градуса за 25 минути.

 

понеделник, 14 март 2016 г.

СОС ХОЛАНДЕЗ

 Един сос, който върви много добре със задушени аспержи!
200 гр. масло
3 жълтъка
лимонов сок
вода

  Слагате маслото в тенджерка и загрявате. Отделя се бяла течност - протеинови частици , която трябва да отделите от маслото.

  Слагате жълтъците в купа, на водна баня на ниска температура( внимавате да не заври водата) и разбивате без прекъсване, за да не се сготвят.
  Аз използвах един много практичен уред на Tupperware, който перфектно разбива яйца за торта.


Постепенно добавяте отделеното масло, махате от котлона и подправяте с лимонов сок, сол, черен пипер. Тъй като соса е много гъст може да разредите със студена вода.  Слагате соса в купичка.
 Аз сервирах с  риба тон на тиган и задушени аспержи.