петък, 30 октомври 2015 г.

Бабините курабии с шоколад

 Баба им на децата дойде на гости. Приготвила вкусотии на децата. Любимите курабии с течен шоколад. И тъй като, като количество не са много, пък и аз също помогнах за изчезването им, вчера отново правихме. 
Ето и рецептата
3 жълтъка
¾  ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
2л. кисело  мляко
Бакпулвер
Брашно за много меко тесто лепнещо

По желание:
Орехи

Шоколад


Омесваме много меко тесто, правим топчета. Клъцваме отгоре на кръст и посипваме със захар.
 На децата са любими с течен шоколад в средата и орехче.
  
Има доста рецепти в нета за курабии, но майка ми пробва доста варианти и накрая си видоизмени по свой и на децата вкус.

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Козе сирене в маслено тесто с малиново сладко.

Това е само идея, рецепта почти няма. Идеята видях  тук една вечер. Много ми се дояде. Имах половин кръгче френско козе сирене. Бях правила маслено тесто за тарталети и набързо завих сиренето в тесто. След като се опече си го полях със сладко от малини.


 ... а как върви с чаша розе...



понеделник, 5 октомври 2015 г.

Шоколадов чийзкейк






За основата:

50 гр. масло

125 гр. какаови бисквити


Крем:

125 гр. шоколадови калети

4 с.л. прясно мляко

200 гр. крема сирене

150 гр. сирене котидж

70 гр. захар

няколко капки ванилова еценция

1 пак. желатин




Разтопяваме маслото, Блендираме бисквитите. Слагаме ринг в десертна чиния, отворен на 18 см. Аз ползвах малки рингчета и направих отделни чийзкейкчета. Притискаме смесените бисквити с маслото и поставяме в хладилник, докато приготвим сместа от сирена.

Слагаме калетите на водна баня заедно с млякото.

Смесваме сирената, захарта, ванилията в купа, добавяме разтопения шоколад.

Слагаме желатина в купичка с 4 с.л. вода на водна баня. В момента, в който водата в тенджерката започне леко да ври, махаме от котлона. Добавяме желатина при сместа и изсипваме върху бисквитената основа.


(Котидж сиренето има малки топчета, които не се разбиха, но това не пречи на вкуса)



неделя, 4 октомври 2015 г.

Киевски хляб


500 гр. брашно
17 гр. прясна мая
 5 гр. сол
25 гр. захар
10 мг. олио
25 мл. пр. мляко
270 мл. вода
  Много си го обичаме този хляб у дома. Леекинко сладникав е заради захарта



събота, 3 октомври 2015 г.

Пай със сирене за закуска



Bred Pie With Cheese














3 айца

1 чаша кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

150 грама сирене котидж ( може и обикновено)

250 грама брашно

1с.л. бакпулвер






Разбийте яйцата, добавете останалите продукти. Изсипете сместа в тавичка и печете на 200 градуса около 40 минути. Ако ползвате котидж сирене, може да добавите малко сол.




Приятна закуска!

петък, 2 октомври 2015 г.

Сладки хапки



У дома го наричаме сладки хапки бати Стефан, защото рецептата я знаем от един близък приятел, батко тогава преди повече от 20 години. Така и не разбрахме как се казва този сладкиш и го кръстихме така и така си остана.

За блата
3 яйца
1ч.ч. захар
1.5  ч.ч. брашно
1 бакпулвер
 Разбиваме яйцата със захарта, добавяме брашното и бакпулвера. Печем на 190 градуса. Изваждаме от формата. Нарязваме блата на ромбове. Докато изстива правим сироп.


1 пак. краве масло
2 кафени чаши захар
3 с.л. какао
200мл. вода
1-2 с.л. ром или коняк
 Заливаме студения сладкиш с топлия сироп и се наслаждаваме на този лесен и неустоим сладкищ.


четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Хрупкави плодови пайчета









Тесто:
150 гр. брашно
100 гр. захар
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол
60 гр. масло
Всичко се обърква добре, накрая се слага маслото студено на парченца и се омачква до получаване на стегната топка с малко пясъчна консистенция.
Изрязват се кръгчета и се поставят в силиконовите чашки, като леко се притискат. Тях пък ги сложих в тавичка за мъфини и така престояват в хладилника за десетина минути докато приготвите плънката.
Плънка:
праскови
малини
Нарязаните плодове се разбъркват добре с 1 с.л. лимонов сок, 50 гр. захар и 1 с.л. брашно.

Подреждаме плодовете върху тестото.


Пече се на 190 градуса около 25 минути.

Получава се много приятна хрупкава коричка.

Това е вариант на плодовият пай от тук: http://pavlety-sundries.blogspot.bg/2010/10/blog-post_21.html