четвъртък, 25 декември 2014 г.

Коледна пуйка с портокалов сос


23 декември. Във фризера имам домашна кокошка и спокойно си чакам Коледа. Обаче  на закуска децата изведнъж казват, че им се яде

Коледна пуйка ... явно са гледали някое американско филмче за Коледа. И така тръгваме в последния момент на лов за пернатото, за наш късмет в третия по ред магазин намираме желаната пуйка. За съжаление нямам никаква идея как да я приготвя. Изведнъж се сещам за прословутата патица с портокали. И така разглеждайки разни рецепти избирам най-лесното. Е, няма такова облизване и мммммммммм като тази вечер.

 Сутрината намазах пуйката със морска сол и оставих до към 14.00ч. така да си чака в хладилника. През това време настъргах малко кора от портокал, изстисках малко сок от портокал и начупих на ситно 1 дафинов лист. Добавих малко Марсала( която си пазя за тирамису). Някъде пишеше за Шери, но нямах такова. Добавих и парче масло.  Сложих купичката в хладилника, за да се стегне сместа.
 В друга купичка смесих 10 парченца сушени доматчета,  глава лук, скилидка чесън, листенцата от 2 стръка розмарин, черен пипер. Трябваше и трохи бял хляб да сложа, но забравих. Тази плънка е от списанието на Метро Инспирейшън.
 Когато наближи времето за готвене измих пуйката от солта. Бях надигнала кожата още при осоляването, така че намазах с овкусеното масло под кожата цялата пуйка. Напълних пуйката с плънката. Сложих я в тава, Поръсих с черен пипер. Налях  вода, колкото да покрие дъното. Завих тавата с фолио. Нагласих печката да се изключи след 2,30 ч и излязохме на разходка със съпруга ми.
 Когато се върнахме, махнах фолиото, сложих картофи и парчета моркови, нарязани на едри шайби. и сложих пуйката да се запече, като доста често поливах със соса.
 Нарязах един портокал на кръгчета, и ги сложих в тенджера. Залях ги със сос от печеното и добавих лъжичка нишесте размита в малко вода. Това сосче сложих в сосиера, зашото знаех, че първоначално ще се мръщят като кажа от какво е. Помолих ги само да опитат и соса свърши. Портокалите върху пуйката са от приготвянето на соса.

понеделник, 22 декември 2014 г.

Пай с круши по Рудолф




Пай с круши. 

 Копвам рецепта, с малка промяна:

Съставки

За тестото:

  • 0.5  яйце
  • 150 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 2 с.л. вода
  • 250 г брашно
  • 2 щипки бакпулвер

За пълнежа:

  • 400 г заквасена сметана
  • 100 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 3  яйца + другата половинката от горното яйце
  • 1-2 круши

За глазурата:

  • течната част от смокиново сладко
1. За тестото разбийте 1 яйце. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него.
 В кладенчето поставете маслото, захарта, водата, бакпулвера и половината яйце. Разбъркайте първо продуктите в кладенчето и след това постепенно ги омесете с брашното. Щом оформите тестото на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото тънко. Прехвърлете го с помощта на точилката върху кръгла форма за пай /с къдрави стени, диаметър 23 см/. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишните краища. Ако ви се стори необходимо, подсилете с малко тесто по стените. Надупчете тестото на няколко места.
3. За пълнежа разбъркайте в купа сметаната, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцата. Щом сместа стане гладка, я изсипете върху тестото.
4. Разрежете крушите и ги почистете нарежете ги на тънки реценчета. Подредете парчетата върху пълнежа. Печете пая на 175 градуса 45 минути.
5. Затоплете в тенджерка кайсиевия конфитюр с малко вода. Извадете пая от формата и с помощта на четчица нанесете глазурата върху пая.  


Пай със сливи от пекарната на Рудолф.