сряда, 24 септември 2014 г.

Миди в масло и сметана

  Има едно заведение във Варна, наречено Сардиния и лятото не пропускаме поне веднъж да хапнем там миди в масло. Всеки път се шегувам, че ще взема един хляб и ще си го топя в сосчето, че ми е жал да остане в чинията.
 Вчера харесах едни едри замразени миди без черупка и реших да пробвам. Не се получи точно това, което исках, но пък и моите станаха много вкусни! Хихи...
 Та размразих мидите, сложих ги в тигана на сухо и те си пуснаха водичка, малко след това добавих и масло, чесънче, но нали исках повечко сосче ръснах и малко брашно. Накрая като отворих хладилника и видях течната сметана реших да сложа и 2 лъжици от нея.  Когато бяха готови поръсих малко сух магданоз.

                                                           
                                                                    Наздраве!
                                                               


вторник, 23 септември 2014 г.

Бугаца


ПРОДУКТИ:
8 листа за баница


ЗА КРЕМА:
1 л.пр.мляко
2/4 ч.ч.ситен грис
3/4 ч.ч.нишесте
1.5  ч.ч.захар
 2 с.л.краве масло


масло за намазване на корите
пудра захар и канела за поръсване отгоре


Първо правим крема.В чаша.студено пр.мляко разтваряме нишестето и гриса. Останалото мляко заедно със захарта слагаме на котлона. След като заври добавяме разтвореното нишесте с гриса и бъркаме, докато се сгъсти. Сваляме от котлона и прибавяме кравето масло. Оставяме леко да поизстине.
Намазваме една тавичка с масло и налагаме 2 листа за баница, така че да излизат от тавата. Намазваме с разтопено масло. Отгоре налагаме други 2 листа също намазваме с краве масло.Изсипваме крема и заглаждаме. Загръщаме крема от всички страни с листите,които сме оставили да излизат извън тавата. Отгоре редим останалите листа като ги мажем помежду с масло. Отгоре също намазваме с масло.
Слагаме готовата баница в предварително загрята фурна на 190-200 градуса и печем докато се зачерви.
Поръсваме бугацата с пудра захар и канела. Рецептата е на Снежа, и си я записвам тук да ми е под ръка, с много малки промени по мой вкус.