четвъртък, 15 май 2014 г.

КАРИДОПИТА ( по мой си вкус)

ПРОДУКТИ:

6 яйца
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.прясно мляко
100 гр. орехово брашно (1 ч.ч.галета)
2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар (2 ч.ч.)
1 ч.ч.орехи
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода за хляб

ЗА СИРОПА:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
малко лимонов сок

Първо приготвяме сиропа.Слагаме водата и захарта в тенджера и варим 3-4 минути. Към края прибавяме  лимоновия сок. Оставяме настрана сиропа да изстине.

Бием яйцата със захарта до побеляване.
Прибавяме прясното мляко, олиото, и продължаваме да бием докато се смесят хубаво всички съставки.
Добавяме ореховото брашно и брашното с бакпулвера и содата, накрая и орехите.
Изсипваме сместа в намазана с олио тава и печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.Проверяваме с клечка за зъби дали се е изпекъл.Вадим от фурната и заливаме топлата каридопита със студения сироп.Отгоре наръсваме с орехи или кокосови стърготини.

Рецептата е от тук , но съм намалила захарта, и е без какао и канела. В скобите е по рецептата, която съм ползвала.
 Ореховото брашно ми е подарък от приятели, които го произвеждат и сега слагам, където се сетя, май само на манджи ме съм слагала!