понеделник, 22 декември 2014 г.

Пай с круши по Рудолф




Пай с круши. 

 Копвам рецепта, с малка промяна:

Съставки

За тестото:

  • 0.5  яйце
  • 150 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 2 с.л. вода
  • 250 г брашно
  • 2 щипки бакпулвер

За пълнежа:

  • 400 г заквасена сметана
  • 100 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 3  яйца + другата половинката от горното яйце
  • 1-2 круши

За глазурата:

  • течната част от смокиново сладко
1. За тестото разбийте 1 яйце. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него.
 В кладенчето поставете маслото, захарта, водата, бакпулвера и половината яйце. Разбъркайте първо продуктите в кладенчето и след това постепенно ги омесете с брашното. Щом оформите тестото на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото тънко. Прехвърлете го с помощта на точилката върху кръгла форма за пай /с къдрави стени, диаметър 23 см/. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишните краища. Ако ви се стори необходимо, подсилете с малко тесто по стените. Надупчете тестото на няколко места.
3. За пълнежа разбъркайте в купа сметаната, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцата. Щом сместа стане гладка, я изсипете върху тестото.
4. Разрежете крушите и ги почистете нарежете ги на тънки реценчета. Подредете парчетата върху пълнежа. Печете пая на 175 градуса 45 минути.
5. Затоплете в тенджерка кайсиевия конфитюр с малко вода. Извадете пая от формата и с помощта на четчица нанесете глазурата върху пая.  


Пай със сливи от пекарната на Рудолф.

6 коментара:

  1. Не знам как е при Рудолф, но твоят изглежда чудесно!
    Весели празници, Ети :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани. Аз не знам как е със сини сливи, но със сигурност са вкусни и двата пая. Забравила съм линка, сега ще го сложа.
    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, ароматен и вълшебен !Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Кенди! Весели празници и на теб, а аз отивам да се наслаждавам на твоите бонбони и коледни плочки!

    ОтговорИзтриване
  5. Получил се страхотен, омаял те е Рудолф, а ти си го задминала. :)
    Весели празници, Павлети! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Гери! Явно наистина ме е омаял, днес открих още една страхотна рецепта,която скоро ще покажа. Има на какво да ни научи човека! Весели празници!

    ОтговорИзтриване