неделя, 17 февруари 2013 г.

Тирамису



  Има много рецепти за Тирамису.  Защо реших да напиша и аз рецептата, по която правя тирамису. Зная, че има хора, които се притесняват от суровите яйца в тирамисуто. Затова разбих жълтъците и белтъците, както се приготвя крем меренг по италиански.


И така!
Нужни са ни:
4 яйца
200г захар
500г сирене"Маскарпоне"
Марсала на вкус
Сварено кафе еспресо
Бишкоти
  

Разделяме жълтъците от белтъците .
Слагаме половината захар в съд с малко вода, колкото да покрие захарта.

Сиропа трябва да се сгъсти, но да не се карамелизира.  

Разбиваме жълтъците и добавяме на тънка струйка горещия сироп.

Прибавяме  Маскрапонето и продължаваме да разбиваме до получаване на пухкав крем.
Белтъците се разбиват на сняг и с постоянно бъркане се добавят другата половина от захарта, разтопена по същия начин с вода.

Накрая добавяме и белтъците към основната смес.


След това потапяме бишкотите в кафе, към което може да се добави Марсала или Амарето. Нареждаме ги в квадратен или правоъгълен съд (чаши). Заливаме със сместа и слагаме втори пласт, след това отново заливаме със сместа. Поставяме  в хладилника за минимум 3 часа.


петък, 1 февруари 2013 г.

Шоколадов мус

Малко се позагубих, но май не съм готвила нещо кой знае какво последно време, което да заслужава интерес. Този мус обаче се оказа много вкусен и за да ми е винаги под ръка рецептата я записвам в моя т.н. тефтер.
 Ето и продуктите:
200 грама черен шоколад
3 пресни яйца
70 грама захар
350 грама сметана

 Загряваме захарта с малко вода и варим докато стане лееко гъст сироп, но не карамел.
 Разбиваме яйцата и изливаме внимателно врелия сироп. Оставяме сместа да изстине.
 Разтопяваме шоколада на водна баня.
 Разбиваме сметаната.
 Добавяме шоколада към разбитите яйца и накрая добавяме към тях и сметаната.