петък, 8 ноември 2013 г.

Кюнефе

   Пробвах кюнефе в Турция и се започна търсене на рецепта, а после и на пресен кадаиф. Кадаиф намерих и пробвах да направя на котлона, но нещо не ми хареса с висенето на печката.
 След това прочетох рецепта за печено на фурна в сайта на сп. Меню. Както каза съпругът супер прост десерт, а уникално вкусен!
 Днес ми подариха един брой на сп. Меню и като го разтворих открих същата рецепта. Е, не можах да не споделя тази вкусотия, въпреки че снимките  не  са особено добри. Кюнефето го обичаме с разбита течна сметана или гъсто  овче мляко.

 Само добавям, че е без петмез и печено в тефлонова тавичка.

5 коментара:

 1. От къде намери пресен кадаиф? Много време търсих, купих един от Велико Търново,но няма нищо общо с вида на турския.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ninfil, пресен кадаиф купих от Халите. Това лято си взех замразен от Гърция!

   Изтриване
 2. Дам, прекрасно е кюнефето. Аз бях на курс на списанието, посветен на турската кухня, и точно това беше един от десертите. Прекрасен е! А и твоят е не по-малко чудесен, Павлети, поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Гери! В къщи много обичаме този десерт! На курса обясниха ли защо се отделят формиралите се бели протеинови частици?

   Изтриване
  2. Не, не съм чула това да е обяснено, съжалявам... Помня само, че като съвет готвачката каза да се пече във възможно най-тънката тавичка, която имаме. Тя използва тефлонова форма за тарта/пай.
   Но като гледам, твоето е същото и сега само се облизвам пред вида му... ;)
   Поздрави, Павлети! :)

   Изтриване