неделя, 17 февруари 2013 г.

Тирамису



  Има много рецепти за Тирамису.  Защо реших да напиша и аз рецептата, по която правя тирамису. Зная, че има хора, които се притесняват от суровите яйца в тирамисуто. Затова разбих жълтъците и белтъците, както се приготвя крем меренг по италиански.


И така!
Нужни са ни:
4 яйца
200г захар
500г сирене"Маскарпоне"
Марсала на вкус
Сварено кафе еспресо
Бишкоти
  

Разделяме жълтъците от белтъците .
Слагаме половината захар в съд с малко вода, колкото да покрие захарта.

Сиропа трябва да се сгъсти, но да не се карамелизира.  

Разбиваме жълтъците и добавяме на тънка струйка горещия сироп.

Прибавяме  Маскрапонето и продължаваме да разбиваме до получаване на пухкав крем.
Белтъците се разбиват на сняг и с постоянно бъркане се добавят другата половина от захарта, разтопена по същия начин с вода.

Накрая добавяме и белтъците към основната смес.


След това потапяме бишкотите в кафе, към което може да се добави Марсала или Амарето. Нареждаме ги в квадратен или правоъгълен съд (чаши). Заливаме със сместа и слагаме втори пласт, след това отново заливаме със сместа. Поставяме  в хладилника за минимум 3 часа.


3 коментара:

  1. Павлети, страхотно е! И много подробно обяснено, браво! Много обичам такъв тип сладкиши, но за съжаление рядко ги правя заради моите човеци.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви момичета! Пепи, сина ми не поглеждаше тирамису, но този път толкова му хареса, че почти сам го изяде!

    ОтговорИзтриване