четвъртък, 6 септември 2012 г.

Скариди с узо.

Това са любимите ни скариди, които обичайно приготвям с бяло вино, но този път го замених с узо.
И така. Почистваме скаридите от опашките. Обвивката оставям, защото ми харесва как хрупа. Запържвам в масло няколко скилидки чесън, добавям скаридите, след това и малко узо. След като се поизпари узото, наливам малко вода и оставям още 5 минути на котлона.
 Изваждам скаридите с решетъчна лъжица и добавям готварска сметана.
 Ами ... това е!

Melanzane или патладжан с доматен сос.

  Лятото си бях дала почивка на готвенето, но е време да се връщаме към стария ритъм, към ранното ставане... Важното е, че си починахме добре, събрахме слънце и впечатления, които да ни топлят цяла зима.
Преди време бях приготвялa нещо подобно и помня, че беше много вкусно, но и малко завъртяно!Сега го правих само по бегли спомени и стана доста добре и сравнително бързо!
 Като за начало гриловах предварително посолените и оставени да си пуснат горчивите сокове резени патладжан.
 Наредих резените в голяма тавичка само на един пласт и залях с доматен сос от бутилка, който бях овкусила с чесънче, прясна мащерка, няколко листенца мента, сушен босилек и сол.
Накрая наредих парченца моцарела и поръсих с малко настърган пармезан.
Пекох колкото да се посгъсти соса и да се разтопи моцарелата.