понеделник, 23 април 2012 г.

И пак вариация на тема любимия йогурт!

Наближава лятото или поне така ми се иска, а този десерт е идеален за жегите! Съпруга пък, му писна да гледа как се мъча да обличам торти, искал нещо разсъблечено! Е, вчера реших, че е заслужил любимия си йогурт! Този път оставих част от сместа и в нея сложих горски плодове. Децата пък пуснаха едни бисквитки вътре! Тази втора част изсипах след като 1-та се беше желирала в гладилника за около час.

вторник, 17 април 2012 г.

Мъфини с боровинки, орехи и махлеб.



125 гр. масло
125 гр. захар
2 яйца
110 гр. брашно:
1 пак. бакпулвер
боровинки
орехи
махлеб по желание

Разбиваме маслото и захарта в миксер на високи обороти за кратко. Добавяме яйцата едно по едно. Прибавяме брашното с бакпулвера. След това шепа боровинки и шепа орехи. Разпределяме сместа в силиконови форми за мъфини. Печем във фурна на 190 градуса за около 20 минути.

Пожелание можем да украсим с ганаш.
100 грама течна сладкарска сметана
100 грама шоколад
Затопля се сметаната, пуска се начупения на дребно шоколад и се бърка до получаване на еднородна смес. Сместа се оставя в хладилника да се стегне. След това се разбира с миксер и се украсява с шприц.

Махлеб – подправка за сладкиши и кексове.

понеделник, 16 април 2012 г.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Пролетната ваканция е едно много приятно време за почивка, децата останха много доволни и не искаха да си тръгват. Прибрахме се в събота е се започна една трескава подготовка за Великден. Нямах търпение да започна, но първо беше досадното разопковане на багажа, пускане на пералня и естествено готвене. Все пак нашарихме яйца, и тъкмо гледам една от многобройните рецепти за козунак в нета се обажда майка ми. Похвали се, че козунака й е станал. Рецептата е много проста и запретнах ръкави. Обаче вече беше станало късно метнах тестото в хладилника и сутринта го опекох.

Докато се печеше козунака забърках едни мъфини със замразени боровинки.
Горе долу плана беше на път да се изпълни и излязох да почерпя децата с нещо за хапване, снимахме се до едно яйце в мола, украсихме едни свещи, но тайната ми мисъл беше да купя пресен джоджен и целина за агнешкото. Получи се страхотно, но рецепти после, че имам да украсявам меденки за утрешния базар.


На вас приятели желая една прекрасна пролет, с много слънце в душата, много здраве и благополучие!