неделя, 26 февруари 2012 г.

Честит ми рожден ден!

Остарявам с една година! Днес няма торта, има впечатления, разходки, подаръци и домашно произведени вино, съджук и бабек! Наздраве!















Това са подаръци, които децата направиха днес в Tea house!


Тези вкусотии пък си купихме от сергийките, накацали по пътя в планината!

неделя, 19 февруари 2012 г.

Главния книжар, Тропчо, Драгойчо, Ованес или АПОСТОЛА !


Обесването на Васил Левски



О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?



Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.



Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.



Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.



Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.



"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.

Снимките са от една разходка до Карлово.

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Шоколадова торта !


Не си падам особено по шоколадови торти, но тази не мога да я подмина току така. Изглежда зашеметяващо

Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айрян
75мл олио
100мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части.
Аз я пекох на части.
Както казах предпочитам "бели" торти и затова смених крема. Към сладкарски крем добавих варено кондензирано мляко.


Искам да кажа, че на всчки в къщи много ни хареса тортата и със сигурност ще повторим, а може би с този изкушаващ шоколадов мус на Ирина.

Отстрани тортата е с накълцани парченца шоколад с ризон, а отгоре е полята с
100 гр. течна сладкарска сметана
100гр. шоколад
Сметаната се загрява , махаме от котлона, слагаме начупения шоколад, бъркаме докато се смеси със сметаната. Оставяме за малко да се охлади сместа и докато е течна заливаме тортата.
Както се вижда соса потича по стените на тортата и тъкмо да започна да го обирам от тортената чиния домашните казаха да го оставя така, те щели да си го оберат.
Снощи им я дадох... сега има само едно парче!

вторник, 14 февруари 2012 г.

Everything is love!


Без да искам и без да съм планирала дома ни се превърна в работилничка за сърца.
Наскоро влязох в една книжарница и два часа не можах да изляза, имаше какви ли не джунджурии, и естествено не си тръгнах с празни ръце.
Очароваха ме разноцветните лентички за квилинг

купих и лепило за декупаж и едно сърце от стиропор

Само меденките бяха приготвени по- рано и имаше специално изрязани във формата на сърце за случая

Изненадата дойде от сина ми, който направил в училище тази валентинка:


И поздравче от Роксет!
Изпълнен с много любов Свети Валентин ви желая!

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Една много бърза манджичка! Пилешко в сос от кисело мляко


Пилешко в сос от кисело мляко
пилешко филе
червен салатен лук
за соса:
2 кофички кисело мляко (или 1кофичка)
3 яйца (или 2 яйца)
2 с.л. брашно
1/4 ч.л. лимонов сок

Месото се нарязва на порции, лука на лунички. Задушаваме месото и лука. Продуктите за соса разбиваме до получаване на хомогенна смес и прибавяме към месото. След няколко минути сваляме от огъня.

Рецептата е заимствана от книгата "Как да се храним при стомашно чревни заболявания" и по точно "Телешко в сос от кисело мляко". Пропорциите за соса давам както са в книгата, защото аз го правих "на око". Накрая поръсих ястието със сух магданоз и изстисках малко лимон.

сряда, 8 февруари 2012 г.

Кексчета с шоколадов сос


Рецепта за 10 кексчета
120 г брашно
140г захар
1/2 чаена лъжица сода бикарбона
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце, стайна температура
70 мл гъст айран
30 мл олио
30 мл горещо какао
Брашното, захарta, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото kakao и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.


Това е половин доза от блатовете за Най- вкусната шоколадова торта на Ирина, но с малки промени.
Исках да пробвам блатовете на тази торта, но децата тия дни все за кексчета ми говорят, та комбинирах двете желания, като смених кафето с прясно сварено какао, а какаото на прах с брашно.
Сместа е сравнително течна и след като сложих по едно шоколадово копче вътре, то е потънало на дъното.
Пекох около 20 минути на 200 градуса.
Децата изядоха по 2 кексчета и искаха още, мисля че това говори достатъчно за вкуса.
По късно реших да направя едно сосче за кексчетата. Засега само една хапка полях защото исках да опитам вкуса.
За сосчето
100 грама течна сладкарска сметана
100 грама шоколад ( на копчета)
Затопля се сметаната, пускат се копчетата и се бърка до получаване на еднородна смес. Сместа се оставя в хладилника да се стегне.

На другия ден разбих стегнатия сос:

вторник, 7 февруари 2012 г.

Гъбена крем супа

Оказа се, че децата харесват крем супите, явно защото не се вижда какво има вътре.
По принцип не си падам особено по гъбите, но реших да се пробвам да сготвя такава. Получи се много вкусна супа и малкия даже поиска допълнително, на което баша му се ококори.



И така, нужни са
гъби около 300гр
картофи 2-3 броя
морков
черен пипер
машерка
кимион
течна сметана
беконче (прошуто)








Слагаме гъбите и вода колкото да ги покрие, сол на вкус, след 15 минути добавяме картофите и моркова. Варим до сваряване на последните. В друга тенджерка запържваме малко масло с 2 с.л. брашно. (Лука го забравих, но после настъргах малко в супата.)
Сварените зеленчуци пасираме с малко от водата, в която са варени. Добавяме към запърженото брашно и постепенно разреждаме с бульона, докато ни хареса на гъстота. Овкусяваме с черен пипер и кимион и машерка. Тия дни май на всичко слагам машерка, защото у дома се проточи една кашлица, няма отърване 2ра седмица.
При сервиране капнах няколко капки сметана и слоцих няколко парченца накъсано прошуто. От последното малкия си поиска няколко пъти.

сряда, 1 февруари 2012 г.

Торта "Мечтата на рибаря"


Днес моята половинка има празник и реших да му спретна една тематична торта с неговото хоби!
Мечтата на рибаря е кофа пълна с риба. Не знам до колко тортата прилича на кофа, но пък се надявам ако не златната рибка, то съпруга ми да успее да сбъдне мечтите си!
Да ми е жив и здрав!

Самата торта видях при една много красива млада дама!
Продукти :


за блатовете :
10 белтъка
250 грама пудра захар
300 грама бадеми (при мен)
2 супени лъжици брашно

за крема :
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене " Д-р Йоткер " ( сметана или ванилия )
250 грама качествено меко краве масло
300 грама млечен шоколад " Милка " ( кафяв )
300 грама бял шоколад " Милка "
3 супени лъжици брашно
захар на вкус ( аз сложих около 100 грама )
100 мл сладкарска сметана
2 желатина
Относно желатина много се чудех в колко количество вода да разтворя, притеснвах се крема да не стане прекалено гумен. Накрая реших да пробвам 2те пакетчета да прибавя към 100мл вода. Мисля, че съм улучила съотношението.
Крема е много вкусен. Единственото, което бих променила, е да разделя сместа за блатовете поне на 5.

Между другото, докато правех тортата разпитвах съпруга ми относно марките риболовни принадлежности. Много се чудех каква марка да е кофата, лутах се между разните му Тубертини, Трабуко и тем подобни. Мъжа ми каза, че би искал да притежава някои неща на Шимано.

Вечерта най- неочаквано получи това от наши близки.

И накрая парче торта: