неделя, 29 януари 2012 г.

Филе със сос по римски



Филе със сос за шницели от Римската кухня на Драго.

Продукти:

1 жълтък
1/2 с.л. девисил
1 щипка смлян кимион
1 щипка черен пипер
1 с.л. мед
1 с.л. оцет
2 с.л. fish сос
1 с.л. зехтин
100 мл вода
1 дафинов лист
1 1.л. чубрица
нишесте за сгъстяване на соса
Готовото месо ( при мен филе печено във фолио), нарязано на филийки се сервира в чиния и се полива със соса.

неделя, 15 януари 2012 г.

Чай във фабрика

Предполагала ли съм някога, че ще пия чай във фабрика и по- точно в бившата хартиена фабрика в София. Абсурд, та аз дори не съм от София. Как попаднах тук, ами чиста случайност. Всъщност се чудех как да си разнообразим сивото ежедневие с малки ми син. Големия, милия съжали, че е имал куп уроци и не е могъл да дойде, но се е заканил при следващия удобен случай да не пропуска!

Ама аз за какво говорех всъщност! За чай ли, ааа не, сина ми ни завидя за красивата свещ, която направихме с брат му.

Случайно попаднах на покана за детско матине, и не бях сигурна доколко е подходящо за малкия ми син, но се оказа страхотно забавление за всички.

Бяхме се уговорили с едно приятелче да се срещнем там.

Метода за правене на този модел цветни свещи от парафин е много интересен и ако имах къде да разположа материалите, сигурно не бих се замислила, докато не ми дойде нещо друго наум.

Покрай свещоправенето успях да хвърля поглед върху някои детайли, а други явно ще останат за следващия път.




Тук отвсякъде лъха на изкуство, дори и от тоалетната:



И все пак най - накрая седнахме за да се насладим на основното, което предлага чайната - различни и много видове чай.
Аз не бях виждала как "разцъфва" наживо чай и поръчах кана чай от жасмин.



Ами това е! Истината е , че се забавлявах страхотно и сега докато пиша около мен се нооси невероятно приятен аромат от свещта, без дори да е запалена!

Иска ме се по-често да имам възможност за бягство от сивото ежедневие!

събота, 7 януари 2012 г.

Моята Варна!

Новата 2012 започна бавно да навлиза в ежедневния си ритъм и вече си мислех, че няма да успея да публикувам снимките от първите дни на Новата година. Е, май им дойде времето.









Този ден беше невероятно топъл и сякаш всички варненци бяха тук, за да хранят лебедите!







И накрая един късен обяд след дългата разходка!


Това е сандвич с майонеза, в която са добавени ситно нарязани сушени домати, (предварително накиснати за малко в гореша вода,)салатка и варено пушен врат.
Много обичам такива сандвичи, мога да ги ям за закуска, обяд и вечеря!

Торта с локумен крем!


Като повечето семейства днес и ние празнуваме. И ние си имаме именици. И ние си имаме торта за почерпка. Получи се много вкусна торта с много вкусен карамелен крем.

Торта с локум
За блатовете
5 яйца
180 г захар
20 г ядки ситно натрощени, при мен шам фъстък
100 г брашно
1/2 ч.л. махлепи

За крема
5 жълтъците
120 гр. пудра захар
65 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
1 пакетче локум
50 грама масло
орехи



Разбийте петте жълтъка с половината захар. Към тях прибавете пресятото брашно, натрошените ядки и подправката, може да я замените с ванилия. С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг и ги прибавете към 1та смес като бъркате внимателно с лопатка. Изпечете тестото на 5 блата с диаметър 20 см върху хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 12 минути всяка.
Крем Патисера се приготвя като смесвате жълтъците с брашното и захарта, наливате млякото постепенно и слагате сместа на котлона като бъркате непрекъснато.
Разтопявате леко локума с маслото и добавяте към него крема. Към локума добавих и орехи на око.
За самия крем пудрата захар е 150 грама, но ако се добавя локум крема става прекалено сладък, затова намалих малко грамажа.
Блатовете са по идея на Yoli.
Скъпа Йоли, благодаря ти

неделя, 1 януари 2012 г.

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА


За много години!
Ето, че посрещнахме и 2012та година. Нека надеждите ни за една по -добра година се сбъднат, нека бъдем по - добри, мислите ни по- чисти!
Празниците прекарахме при родителите си, дано сме им доставили радост и повече хубави емоции!