четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Шоколадова торта !


Не си падам особено по шоколадови торти, но тази не мога да я подмина току така. Изглежда зашеметяващо

Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айрян
75мл олио
100мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части.
Аз я пекох на части.
Както казах предпочитам "бели" торти и затова смених крема. Към сладкарски крем добавих варено кондензирано мляко.


Искам да кажа, че на всчки в къщи много ни хареса тортата и със сигурност ще повторим, а може би с този изкушаващ шоколадов мус на Ирина.

Отстрани тортата е с накълцани парченца шоколад с ризон, а отгоре е полята с
100 гр. течна сладкарска сметана
100гр. шоколад
Сметаната се загрява , махаме от котлона, слагаме начупения шоколад, бъркаме докато се смеси със сметаната. Оставяме за малко да се охлади сместа и докато е течна заливаме тортата.
Както се вижда соса потича по стените на тортата и тъкмо да започна да го обирам от тортената чиния домашните казаха да го оставя така, те щели да си го оберат.
Снощи им я дадох... сега има само едно парче!

4 коментара:

  1. Чудесна торта! Звучи много вкусно. Допадна ми заливката отгоре. Непременно ще я опитам. Благодаря ти, че я сподели!
    А сега ти пожелавам весел петък и много приятни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много шоколадово и много романтично :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. а как точно се прави крема?Какъв е точно този сладкарски крем и кондензирано мляко?Питам защото съм нова в приготвянето на торти,но имам голямо желание да се науча и да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Марина. В нета има много варианти на този крем. Просто си избери този, който ти допада. Ето единhttp://colourmagicp.blogspot.com/2010/03/pain-aux-raisins.html?m=1 . Варено конд.мляко продават в руските магазини.

    ОтговорИзтриване