сряда, 8 февруари 2012 г.

Кексчета с шоколадов сос


Рецепта за 10 кексчета
120 г брашно
140г захар
1/2 чаена лъжица сода бикарбона
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце, стайна температура
70 мл гъст айран
30 мл олио
30 мл горещо какао
Брашното, захарta, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото kakao и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.


Това е половин доза от блатовете за Най- вкусната шоколадова торта на Ирина, но с малки промени.
Исках да пробвам блатовете на тази торта, но децата тия дни все за кексчета ми говорят, та комбинирах двете желания, като смених кафето с прясно сварено какао, а какаото на прах с брашно.
Сместа е сравнително течна и след като сложих по едно шоколадово копче вътре, то е потънало на дъното.
Пекох около 20 минути на 200 градуса.
Децата изядоха по 2 кексчета и искаха още, мисля че това говори достатъчно за вкуса.
По късно реших да направя едно сосче за кексчетата. Засега само една хапка полях защото исках да опитам вкуса.
За сосчето
100 грама течна сладкарска сметана
100 грама шоколад ( на копчета)
Затопля се сметаната, пускат се копчетата и се бърка до получаване на еднородна смес. Сместа се оставя в хладилника да се стегне.

На другия ден разбих стегнатия сос:

3 коментара:

  1. Чудесни са! Грабвам си едничко за следобедното чайче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммм, изглежда невероятно вкусно. И аз ще си направя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Яна, взимай пак ще направя! Мими, ако не направиш мини у дома ще те черпя! Вече пробвах и тортата по дадената рецепта!

    ОтговорИзтриване