събота, 7 януари 2012 г.

Торта с локумен крем!


Като повечето семейства днес и ние празнуваме. И ние си имаме именици. И ние си имаме торта за почерпка. Получи се много вкусна торта с много вкусен карамелен крем.

Торта с локум
За блатовете
5 яйца
180 г захар
20 г ядки ситно натрощени, при мен шам фъстък
100 г брашно
1/2 ч.л. махлепи

За крема
5 жълтъците
120 гр. пудра захар
65 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
1 пакетче локум
50 грама масло
орехи



Разбийте петте жълтъка с половината захар. Към тях прибавете пресятото брашно, натрошените ядки и подправката, може да я замените с ванилия. С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг и ги прибавете към 1та смес като бъркате внимателно с лопатка. Изпечете тестото на 5 блата с диаметър 20 см върху хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 12 минути всяка.
Крем Патисера се приготвя като смесвате жълтъците с брашното и захарта, наливате млякото постепенно и слагате сместа на котлона като бъркате непрекъснато.
Разтопявате леко локума с маслото и добавяте към него крема. Към локума добавих и орехи на око.
За самия крем пудрата захар е 150 грама, но ако се добавя локум крема става прекалено сладък, затова намалих малко грамажа.
Блатовете са по идея на Yoli.
Скъпа Йоли, благодаря ти

1 коментар:

  1. Страхотно момиче си ти!Благодаряти и много целувки!Честит имен ден!

    ОтговорИзтриване