неделя, 12 юни 2011 г.

Салата с чери доматчета и моцарела


Ами, то се вижда какво има в салатата и все пак:
салатка
чери доматчета
моцарела предварително маринована в зехтин с босилек и риган
Grana padano за поръсване

Popovers




Продукти:
2 яйца
125 гр. брашно
235мл мляко
сол
Загрейте фурната на 230С. В купа разбийте яйцата, добавете брашното, млякото и солта. Напълнете формичките с яйчен крем.

Печете на 230 С за 20 минути. Намаляване на температурата до 175 градуса и печете в продължение на още 20 минути.

Popovers

събота, 11 юни 2011 г.

Целувки


Получиха се идеалните целувки, точно както ги обичам - хрупкави отвън и кремообразни вътре.
Продукти:
3 белтъка
210 гр. захар
Разбиваме белтъците със захарта на сняг. Слагаме във фурна и включваме на 120 С с вентилатор, печем 30 минути и намаляваме на 90 С за още 15 минути.

петък, 10 юни 2011 г.

Devil's food cake!!!



За тортата:
9 с.л. неподсладено какао на прах
1 ½ чаши брашно
½ ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
¼ ч. л. бакпулвер
1пак. масло със стайна температура
1 ч.ч. захар
2 големи яйца със стайна температура
½ чаша силно кафе (или вода)
½ чаша мляко

Глазура:
250 горчив или полусладък шоколад
½ чаша вода (или сметана)
150 гр. безсолно масло
Пресейте какаото, брашното, солта, содата и бакпулвера в купа.

В друга купа разбийте маслото и захарта за 5 минути, добавете яйцата едно след друго, като разбивате докато се усвоят добре.
Смесете кафето и млякото.
Разбъркайте половината от сухите съставки в яйчената смес, добавете кафето и млякото. Накрая добавете и останалата част сухи съставки.

Разделете тестото в две застлани с хартия форми и печете в продължение на 25 минути на 180 C или докато клечка за зъби поставена в центъра ще излезе чистa. Изключете фурната и оставете за пет минути блатовете вътре на отворена врата и тогава извадете, поставете върху решетка да се охладят.
Разтопете начупения шоколад с водата на водна баня, като разбърквате непрекъснато, дръпнете от огъня и започнете да добавяте нарязаното на кубчета масло и разбърквайте докато се разтопи.
(Допълнително направих и бял ганаш с 100 гр.бял шоколад и сметана вместо вода. Добавих и малко кондензирано мляко. Разбърках малко от този с тъмния ганаш и намазах втория блат с него. Върху третия блат пък сложих само от белия ганаш, но той стана малко по-течен и се пое от блата, затова не си личи.)
Охладете шоколадовия ганаш. Разрежете всеки от охладените блатове наполовина, намажете ганаш и отново ги съединете.
Най- отгоре намажете с останалата част от ганаша и украсете по желание.
Тортата е много вкусна със малинов конфитюр, но от него намазах само върху 1-я блат. Сина ми не позволи да сложа и на другите.

Тортата е много сладка и малко тежка, затова съм намалила захарта в рецептата за блатовете. По принцип при Дейвид Лебовиц е 1½ч.ч..

петък, 3 юни 2011 г.

Сладолед със супа.



Още на мига в който видях този сладолед си казах, че трябва и аз да зарадвам моите деца с такъв.
Много се притесних дали ще се получи, защото нямам мащина за сладолед.
В крайна сметка започнах сладоледа следобяд и вечерта след като се прибрахме от празнуването на "Денят на детето" вече имахме чуден десерт.

На другия ден накупих фунийки, пурички, всичко подобаващо за един уважаващ себе си сладолед.

Сега отивам да правя втора доза и по- късно ще продължа със супата.

Ето я и нея! Ягодова супа с шампанско


А това е награда за Мариета и Мина: Благодаря ти, че ми помогна да зарадвам моите деца!