понеделник, 17 януари 2011 г.

Мусакичка


Тази муска беше кръстена мусакичка ужасичка от сина ми, но вчера я правих отново и съпругът ми каза, че е върха на сладоледа. Това е една най-обикновена мусака, но ако имате 2 злояди хлапета у дома, значи знаете какво значи това наименование. Без да са опитали се намръщиха.
Мусака


500 гр кайма
1 кг картофи
паталаджан
1 глава лук
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица
олио
За заливката
масло
3 пълни с. л. брашно
прясно мляко
2 яйца

Начин на приготвяне

Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината заедно с каймата. В началото се бърка непрекъснато, за да не стане каймата на едри парчета. Изсипваме в тавата. Картофите обелени и нарязвани на кубчета се запържват, посоляват се, овкусяват се с подправките и се изсипват при каймата, разбъркват се и се заливат с гореща вода Пече се до леко зачервяване. Изливам отгове заливката и запичам отново.
Патладжанът не е задължителен, но кагато слагам и него, първо го запържвам леко и го нареждам на дъното на тавичката.
Заливката правя като бешамел: запържвам брашното в масло, докато стане на топка и после постепенно наливам млякото. Махам от котлона и счупвам яйцата вътре. Разбърквам.
Само да кажа, мусаката в никакъв случай не е ужасна, а заливката е много нежна и пухкава.
Днес, когато казах на сина ми, че ще готвя мусакичка, той се намръщи и каза: "Ужасичка". Ужасичката е готова, да видим дали ще хапнат отново 2-3 вилички само.

неделя, 16 януари 2011 г.

Сладкиш Вили


Тази рецепта имам от една приятелка. Сладкиша се приготвя много бързо и затова искам да го споделя с вас!
Смесват се:
1 ч.ч. захар
1/2 бурканче сладко
2 пръста олио от бутилката
1 ч.л. сода
3/4 ч.ч. вряла вода
2 ч.ч. брашно
Тестото се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка и се пече на 180 - 200 градуса. После се поръсва с пудра захар и се реже на ромбчета.

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Джолан Ючбунар


Така приготвено джоланче е на особена почит у дома. Може да се каже, че с нея смаях мъжа си, докато бяхме гаджета. Знам я от един приятел готвач. Да е жив и здрав!
И така взимате джоланчето и го обезкостявате, ако е с кост. Внимавате да остане цяло месото. Разстилате го върху дъска, шпиковате със скилидки чесън, поставяте парченца масло, овкусявате със сол и черен пипер. Завивате месото на руло и завързвате здраво с конец.
Поставяте рулото в тенджера под налягане и наливате една част вода, една част червено вино и една част бира. Варите до готовност и си облизвате пръстите с крехко месце.


Ако желаете, може да запечете за малко джоланчето.

събота, 1 януари 2011 г.

Наздраве и за много години!


Щедра да е феята на щастието, неуморни да са ангелите на доброто и любовта, а ние да отворим сърцата си за тях! Да посрещнем 2011-та с радост и надежди и нека оправдае и най-смелите ни очаквания!

Като че ли стана традиция за Новогодшната нощ да приготвям т.н. френска селска торта. и тази година се получи страхотна на вкус. Ето и тецептата:
3 яйца
50 гр.масло
4 с.л. мед
1 бакпулвер
1 ч. ч. захар
2 и 1/2 ч. брашно
Меда и бакпулвера се слагат на водна баня и се разбъркават до получаване на медения цвят,може и малко по тъмен да стане. Аз направих това в микровълновата няколко пъти по 1 минута.Прибавя се маслото, след това разбитите яйца със захарта.
Всичко това се вари на водна баня около 10-15 мин. След това се изсипва и брашното, трябва да стане по-гъсто от кексово тесто, намалявате котлона и оставяте сместа да стои на топло в съда си .
След това върху хартия за печене слагате малко брашно и една голяма лъжица от сместа. Разточвате кръг с точилката докато се получи много тънък блат. Печете до 5 мин.
През това време приготвяте друг блат и така 6-7 блата, колкото излязат.
Оставяте ги да изстинат и приготвяте крем:
1 кофичка заквасена сметана /голяма / с малко захар, защото блатовете са доста сладки.
2 пак. суха сметана разбита с мляко

Смесвате двата вида сметана и крема е готов. Намазвате върху всеки от блатовете крем. Единия път сложих и маскарпоне в крема, вкуса е невероятен.
Върху един от блатовете може да сложите сладко от ягоди,а отгоре може да поръсите орехи. Добре е тортата да се приготви един ден по-рано, за да могат блатовете да поемат крема.
Тортата ни стана любила, и помолих
ММ
от форума на bg-mamma.com да ми разреши да я публикувам.