петък, 10 юни 2011 г.

Devil's food cake!!!



За тортата:
9 с.л. неподсладено какао на прах
1 ½ чаши брашно
½ ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
¼ ч. л. бакпулвер
1пак. масло със стайна температура
1 ч.ч. захар
2 големи яйца със стайна температура
½ чаша силно кафе (или вода)
½ чаша мляко

Глазура:
250 горчив или полусладък шоколад
½ чаша вода (или сметана)
150 гр. безсолно масло
Пресейте какаото, брашното, солта, содата и бакпулвера в купа.

В друга купа разбийте маслото и захарта за 5 минути, добавете яйцата едно след друго, като разбивате докато се усвоят добре.
Смесете кафето и млякото.
Разбъркайте половината от сухите съставки в яйчената смес, добавете кафето и млякото. Накрая добавете и останалата част сухи съставки.

Разделете тестото в две застлани с хартия форми и печете в продължение на 25 минути на 180 C или докато клечка за зъби поставена в центъра ще излезе чистa. Изключете фурната и оставете за пет минути блатовете вътре на отворена врата и тогава извадете, поставете върху решетка да се охладят.
Разтопете начупения шоколад с водата на водна баня, като разбърквате непрекъснато, дръпнете от огъня и започнете да добавяте нарязаното на кубчета масло и разбърквайте докато се разтопи.
(Допълнително направих и бял ганаш с 100 гр.бял шоколад и сметана вместо вода. Добавих и малко кондензирано мляко. Разбърках малко от този с тъмния ганаш и намазах втория блат с него. Върху третия блат пък сложих само от белия ганаш, но той стана малко по-течен и се пое от блата, затова не си личи.)
Охладете шоколадовия ганаш. Разрежете всеки от охладените блатове наполовина, намажете ганаш и отново ги съединете.
Най- отгоре намажете с останалата част от ганаша и украсете по желание.
Тортата е много вкусна със малинов конфитюр, но от него намазах само върху 1-я блат. Сина ми не позволи да сложа и на другите.

Тортата е много сладка и малко тежка, затова съм намалила захарта в рецептата за блатовете. По принцип при Дейвид Лебовиц е 1½ч.ч..

4 коментара:

  1. Ох, как обичам шоколад :)
    Дяволски апетитно изглежда!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Любима рецепта, като за шокохолици :-)Това парченце изглежда прелестно :-)

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, наистина е много вкусна, дори за мен, която предпочита "бели" торти.
    Милена, благодаря! Възгордях се мъничко!
    Приятен уйкенд и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко, в което има много шоколад, е хубаво и много вкусно!:-)
    Изглежда великолепно!
    Приятен почивен ден!

    ОтговорИзтриване