понеделник, 17 януари 2011 г.

Мусакичка


Тази муска беше кръстена мусакичка ужасичка от сина ми, но вчера я правих отново и съпругът ми каза, че е върха на сладоледа. Това е една най-обикновена мусака, но ако имате 2 злояди хлапета у дома, значи знаете какво значи това наименование. Без да са опитали се намръщиха.
Мусака


500 гр кайма
1 кг картофи
паталаджан
1 глава лук
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица
олио
За заливката
масло
3 пълни с. л. брашно
прясно мляко
2 яйца

Начин на приготвяне

Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината заедно с каймата. В началото се бърка непрекъснато, за да не стане каймата на едри парчета. Изсипваме в тавата. Картофите обелени и нарязвани на кубчета се запържват, посоляват се, овкусяват се с подправките и се изсипват при каймата, разбъркват се и се заливат с гореща вода Пече се до леко зачервяване. Изливам отгове заливката и запичам отново.
Патладжанът не е задължителен, но кагато слагам и него, първо го запържвам леко и го нареждам на дъното на тавичката.
Заливката правя като бешамел: запържвам брашното в масло, докато стане на топка и после постепенно наливам млякото. Махам от котлона и счупвам яйцата вътре. Разбърквам.
Само да кажа, мусаката в никакъв случай не е ужасна, а заливката е много нежна и пухкава.
Днес, когато казах на сина ми, че ще готвя мусакичка, той се намръщи и каза: "Ужасичка". Ужасичката е готова, да видим дали ще хапнат отново 2-3 вилички само.

Няма коментари:

Публикуване на коментар