понеделник, 27 декември 2010 г.

Баунти бонбони


Имаше една кутия с бонбони "Рафаело", която незнайно защо свърши много бързо.
Дали на моите 2 мишчици им приличат на сиренце. Затова реших да им приготвя домашни. Рецептата взех от Йоли.

Продукти

85 г захар
50 г масло
200 г сметана
2 ванилии
200 г кокосови стърготини

В тефлонов съд загрейте сметаната , маслото и захарта. Бъркайте докато се стопи захарта. Изсипете кокосовите стърготини и ванилията и разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади.



Тъй като и преди съм правила баунти, помня че ми беше трудно да ги оформя като блокчета покрити с шоколад. Затова прибавих натрошени бадеми (купени от Кауфланд).
Оформих топчета, които овалях в кокосови стърготини.

Коледна домашна кокошка


Тази година май за първи път празнувахме Коледа само нашето семейство. Сетих се, че във фризера имам една домашна кокошка, която ще ни е предостатъчна като се има в предвид колко ядат малките ни момчета.
Обачее, като знам че не си падаме по шаран със стафиди, значи че и традиционна коледна пуйка няма да се хареса. Поразтърсих се из нета и открих рецепта на Ути Бъчваров, която мъжа ми много хареса. Поне един доволен, защото на моите деца им дай пилешко филе с бял сос и са най доволни.
Ето и рецептата:
бекон
лук
гъби
ориз
парченца месо от обработката на пуйката
нарязани вътрешности
царевица
Запържваме бекона и след това добавяме останалите продукти. (ГЪбите също отделно запържих). После добавям вода, пилешки бульон, черен пипер, изсипвам 1 пакетчета чай Бронхопам.

Отделяме внимателно фенера като внимаваме да не разкъсаме кожата. Зашиваме част от кожата, като оставяме място за пълнене, накрая зашиваме и тази част. Печем във фурна и сервираме. Да ви е сладко!
За догодина си пожелавам да сме здрави и да не се налага заедно с готвенето да се занимавам с мерене на температура и даване на сиропи за кашлица.
 

сряда, 15 декември 2010 г.

Бастунчета


Признавам голяма играчка беше!
Може би следващия път ще е по -лесно! Истината е, че си струва човек да си поиграе, особено когато и децата имат желание да се включат, пък са и вкусни!
И така: Candy Cane Cookies

2 1/2 чаши (325 грама) брашно

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаша (227 грама) безсолно масло, стайна температура

150 гр пудра захар

2 големи жълтъка

ванилия

ромова есенция

1/2 ч.л. бакпулвер ( по- добре не слагайте) или както аз направих с последната тава, сложих за малко фигурките в хладилника, докато чакаха другите да се изпекат.
оцветители по желание, какао

Пресейте в купа брашното със солта.
В друга купа с миксер разбиваме маслото и захарта до кремообразна смес. Добавете яйчните жълтъци и ванилия и есенцията. Изсипете в сместа брашното, на три пъти докато сте на гладко тесто. Разделете на 2 тестото. Едната част оставете както си е, а към другата добавете цвят по желание. Аз разделих на 4 топки и оцветих в розово, зелено, синьо и кафяво с какао.
Сложете за 2 часа тестото в хладилник и след това откъсвайки части оформете фигурки по желание.
Пекат се при 190 C в средата на фурната.

понеделник, 13 декември 2010 г.

Мъфини със стафиди и синьо сирене


3 яйца
150 грама брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
100 грама настърган кашкавал
200 мл мляко
100 мл олио
100 грама синьо сирене нарязано на ситни кубчета
50 грама стафиди
50 грама бекон

Видео

Накиснете стафидите във вряла вода за 10 минути.
Разбийте яйцата в купа. Добавете брашното, бакпулвера, млякото и олиото. След това се добавят настъргания кашкавал, сиренето, нарязания бекон и стафидите.
Сместа се изсипва във форма за мъфини и се пече на 180 ° за 15-20 минути.
Получиха се едни много приятни на вкус солени мъфини с леко сладникъв вкус на моменти. Опитайте!

петък, 3 декември 2010 г.

Салата с червен боб и риба тон


Продукти:
консерв риба тон в собствен сос
консерва червен боб
кисели краставички
сока от лимон
сол и черен пипер

Приготвяне:
В купа се нарязват киселите краставички, изсипват се консервата риба тон и консервата с червен боб, продуктите се разбъркват, овкусяват се с лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус.

Постни шоколадови квадрати


Вчера ходихме на гости в приятели, които спазват коледните пости. Много исках да ги изненадам с нещо вкусно и се сетих за тези постни шоколадови квадрати на Di_ani.
Ето и рецептата:
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Ето и рецептата за глазурата:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.

За 3 дни 2 пъти правих сладкиша и децата също много го харесаха. Правих го и с лешници и с орехи, и с глазура, и просто с пудра захар. Страхорен е! В глазурата сложих черешово ликьорче и се разнесе един аромааат!