неделя, 28 ноември 2010 г.

Коледна украса









Синът ми учи англиски в езикова школа. Наскоро му беше възложено да направи игра с въпроси. Да, но в игрите има победители и трябва естествено и награди за знанията.
В Крокотак видях много красиви звезди за коледна украса. Предложих на сина ми това да са наградите.
Ето и как се правят: трябват ни 2 квадрата от хартия, може гланцова, а може и опаковачна, както е в нашия случай.

Квадрата се сгъва на 2 и после по диагоналите и се разгъва. Всяка страна се срязва леко.

Сгъваме навътре получените крилца.





Когато 2 крилца се залепят едно сърху друго, звездата става по обемна, но малко по-трудно се залепват 2те части една към друга, затова съм ползвала тиксо.

Тук крилцата не са едно върху друго, а само малко се застъпват.
Получените звезди се залепят една към друга.

петък, 19 ноември 2010 г.

Арменски сладки



Продукти:
1ч.ч.олио
1ч.ч.вода
1ч.л.хл.сода
една мъничка щипка сол
брашно около 3ч.ч.
локум и орехи

Слагаме водата и олиото да заврат и след това прибавяме содата и щипката сол и махаме сместа от котлона, прибавяме брашното наведнъж и бъркаме с дървена лъжица.Получава се топка тесто и оставяме да се охлади.След това късаме топчета и разтиламе леко на дланта и в средата поставяме парченце локум и орехче и затваряме на топче.Нареждаме в тавичка постлана с хартия за печене и печем на 180градуса докато се зачервят.Вадим от фурната и докато са още топли ги овалваме обилно в пудра захар.
Много вкусни сладки, въпреки че не съм сигурна колко време се пекат. Когато бяха все още топли се усещаха хрупкави и в същото време мекички от локума. Освен това моите като че ли станаха по-тъмни, не знам дали е защото доста почакаха докато ги направя на топчета.
Източник: Берина

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Маргаринки


Това е една рецепта, която знам от майка ми и досега аз лично не бях ги правила. Тъй като вече живеем далеч една от друга и рядко имам удоволствието да ме поглези, реших, че е време аз да ги направя за моите деца!
Маргаринки
около 330 гр. маргарин
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. пр.мляко (120мл)
брашно, колкото поеме (при мен около 550гр)
1 жълтък
Омесва се меко тесто.Оставя се 1/2 час в хладилника.
Точи се лист дебел 2-3 мл. и се реже на ленти широки 8 см.
В средата се слага плънка.Навива се на руло, маже се с жълтък , нарязва се на фигурки и се пече.


Плънка
2ч.ч. нарязани орехи
2 белтъка
1 и 1/2 ч.ч. захар
ванилия


Оказа се, че нямам достатъчно орехи, пък и много обичам локумки, та реших да пробвам какво ше се получи с това тесто.


P.s.поставих в кутия, 1 седмица по - късно все още бяха свежи.

сряда, 17 ноември 2010 г.

Пилешко филе с гъбен сос



1 тарелка гъби
1 глава лук
50 гр.масло
2 с.л.брашно
2 ч.ч вода
сол и черен пипер
2 с.л. заквасена сметана

Задушаваме лука и гъбите в маслото за около 10 минути. Добавяме брашното и след това доливаме водата. След като се сгъсти соса, добавяме сметаната. Овкусяваме с черен пипер и сол.

пилешки гърди
за маринатата
1 ч.л. сос уорчестър
1 с.л. мед
1 с.л. горчица
3 с.л. зехтин

Пилешките филета нарязваме на лентички, овкусяваме със сол и черен пипер. Накисваме за няколко часа в маринатата. Слагаме няколко капки олио в тефлонов тиган и печем.

... и боровинков сос, който би вървял с дивеч, но поради липса на такъв в момента представям тук:
5 с.л. боровинки
50 мл вишновка
100 мл червено вино
50мл. ябълков сок
1 с.л. нишесте
1 с.л. захар


В малка тенджерка наливаме виното, вишновката, сока и захарта. След като кипне, добавяме боровинките. Варим десетина минути. Сгъстяваме с нишестето, накрая добавяме и бучица краве масло.

неделя, 14 ноември 2010 г.

Любима закуска



Панкейкс

1ч.ч.-240мл

2ч.ч.брашно
2с.л.захар
2ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода
1/2ч.л.сол

2ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4ч.ч.олио

В купа смесваме брашното,захарта,бакпулвера,содата и солта.В друга купа разбиваме яйцата,млякото и олиото. Изсипваме яйчената смес върху сместа с брашното и рабъркваме. От получената смес печем пенкейковете.
Сместа за пенкейковете по принцип е по гъста.Аз ги пека в тиган. Като започнат да се появяват балончета отгоре и започне да покафеняват отстрани обръщам.Стават много бързо.







Рецептата е на Петя и е любима закуска в къщи. Много добре вървят със сладко от сини сливи и сирене.

четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Хляб на балончета с чубрица



Отдавна му се каня на този хляб на балончета. Може би защото рецептата ми изглеждаше връткава, не се престрашавах досега, но се оказа лесно. Освен това знаейки, че всичко което представи Танита си заслужава, не можеше да я пропусна.
Интересното при този хляб е, че се правят много топчета от тестото. Половината от които се нареждат на един ред, следващите отгоре, но между тях, а не върху тях.

1 и 1/3ч.ч прясно мляко- стайна температура 27градуса С(може половината да е прясно мляко, половината вода)
1 яйце
2с.л олио
1с.л захар
2ч.л сол
4 ч.ч. пресято брашно
2 ч.л мая
1ч.ч настърган кашкавал
4с.л. разтопено масло
1ч.л. чубрица
1/3ч.ч нарязан на ситно магданоз

1ч.ч - 240мл
1ч.л – 5мл
1с.л – 15мл

Поставете първите 7 продукта в машината за хляб и изберете програма за тесто.

10 минути преди да свърши цикъла месене прибавете и кашкавала.

След като програмата свърши, извадете втасалото тесто от кошничката на машината и разделете на 56 части и оформете малки топки.

Смесете маслото, чубрицата и магданоза в малка купа.

Намеслете кръгла форма за печене с размери около 22см.

Всяко топче от тестото оваляйте в сместа от маслото и подправките и поставете топчетата в тавата на два реда, като втория ред топчета между тези от първия, а не точно едно върху друго.



Покрива се и се оставя на топло да втяса около 45-60- минути или докато увеличи двойно обема си.

Фурната се загрява до 190 С(375Ф).

Пече се около 30-35 мин. или докато придобие златист цвят.

Веднага се изважда от формата и се оставя за около 30 минути върху решетка.

сряда, 3 ноември 2010 г.

Руло с тиква



Получих награда от Di_ani и дълго се чудих как да продължа тиквената история. Честно казано от всичко приготвено с тиква най- обичам обикновена печена тиква. Но тъй като обикновено си я ям сама, трябваше да измисля нещо по-така.

Отдавна не бях правило руло, и видях едно, което изглеждаше много вкусно, а в последствие се оказа, че не само изглежда!
3/4 чаша брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка канела земята
1/4 чаена лъжичка сол
3 големи яйца
1 чаша захар на пясък
2/3 чаша тиква
бадеми
Крем
1 крема сирене
2/3 чаена чаша пудра захар
6 с.л. масло или маргарин със стайна температура
1 ванилия
Пудра захар (по желание за украса)
Начин на употреба:

За торта:
Загрейте фурната на 190 °С. Застелете тава с хартия за печене.
Смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта в купа. Разбийте яйцата и кристалната захар в голяма купа. Прибавете пюрето от тиква и брашното. Разпределете равномерно в приготвената тавичка. Поръсете с ядки.

Печете 13-15 минути или докато горната част на блата върне обратно при допир. (Ако се използва по-тъмна на цвят тава, започва проверка за готовност на 11-та минута.) Извадете от фурната. Внимателно отлепете хартията. Завийте блата в кърпа Охлажда се.

За пълнежа:
Разбийте крема сирене, пудрата захар, маслото и ванилия с миксер. Внимателно развийте блата. Разпределете сместа с крема сиренето върху блата. Навийте отново. Съхранява се в хладилник поне един час. Поръсете с пудра захар преди сервиране, ако е необходимо.
Източник: Libby's Pumpkin Roll
Ето и наградата:

вторник, 2 ноември 2010 г.

Русе



Имам едно любимо местенце над град Русе, от където се вижда целия град. Особено лятото е зелен оазис! Тук може да изпиеш кафе с приятели, да вечеряш в разкошния ресторант или просто да поседиш сред зеленината, докато децата играят!