петък, 29 октомври 2010 г.

Halloween



Тук този празник не е на особена почит, но синът ми ходи на курсове по английски и там всяка година си ораганизират малко парти. Исках да го изненадам и предната нощ пекох меденки, сутринта след като го оставих в училище започна украсяването. Малко сложно ми се получи, защото нямах подходящи фигурки.
Тиквите - изрязах кръгчета и с ножче за белене на картофи (има извивка) оформих дръжката, отдолу побутнах и взе че са получи.



Духчетата и черепите бяха по-трудни, но имах формичка за круша, така се получиха!



Паяжините са намазани с разтопен шоколад и преди да изсъхне направих кръгове от бяла глазура, после знаете с клечка за зъби се минава от центъра към края.


А меденките на Di_ani са толкова вкусни, че ми е трудно да устоя, та така ... празнувам и аз похапвайки!

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Плодов пай






Тесто:
150 гр. брашно
100 гр. захар
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол
60 гр. масло
Всичко се обърква добре, накрая се слага маслото студено на парченца и се омачква до получаване на стегната топка с малко пясъчна консистенция.
Слага се във форма с 26 см. диаметър откопчаваща се, разстила се по дъното и 2-3 сантиметра по ръба и се слага в хладилника за десетина минути докато приготвите плънката.
Плънка:
0,5кг. сини сливи
125 гр. боровинки
Нарязаните плодове се разбъркват добре с 1 с.л. лимонов сок, 100 гр. захар и 2 с.л. брашно и се изсипват върху тестото. Накрая аз реших да посипя и със ситно смлени бадеми.


Пече се на 190 градуса около 45 минути.
Тази рецепта бе публикувана преди време от Котка и за моя радост я бях запазила на компютъра, защото сега не мога да я открия във форума на bg-mamma.
Получава се много приятна хрупкава коричка.

Котка от своя страна пише че рецептата е открила в блога на DelicesEtcaetera. При Котка плодовете бяха праскови и френско грозде. Изобщо сладкиша търпи доста комбинации от плодове.

сряда, 13 октомври 2010 г.

Салата с рулца от раци и чушки



рулца от раци
1/2 глава лук
1червена чушка
1зелена чушка
царевица
1/4 ч.ч.зехтин
ябълков оцет
черен пипер



Нарязаваме на лунички лука и чушките на квадратчета. Рулцата режа веднъж по дължина и после напречно. В купа разбъркваме рулцата от раци, чушките, лука, царевицата и заливаме с зехтина и оцета.Овкусяваме с черния пипер.


Тази салатка е вариация на Салата със скариди, която много харесвам, но поради липса на скариди и жълта чушка реших да заменя със споменатите по горе продукти. Естествено количеството на продуктите е примерно, зехтин и оцет сложете според вашия вкус.

вторник, 12 октомври 2010 г.

Бърз хляб с наденица и сирене чедър



Тази рецепта е от един от любимите ми сайтове, които разглеждам. Видя ми се много вкусно, но някои от съставките липсваха. Оказа се че рецептата търпи вариации. Почти всички съставки могат да бъдат заместени или пропуснати. Козе сирене ще отива добре, както и бекон. Наистина има безкрайни комбинации, така че се забавлявайте!

Аз си избрах да я направя с наденица и сирене чедър.
И такааа:

1 парче наденица
1 ч.л. растително масло

Обелете наденицата и нарежете на тънки парченца.
Загрейте тиган и запържете леко наденицата (тя ще продължи да се готви във фурната).

След това поставете да изстива върху кухненска хартия
Загрейте фурната до 190 ° C.


100гр сирене Чедър
около 2/3 чаша зелен лук

Нарежете сиренето на кубчета и зеления лук на ситно.
Смесваме сухите съставки:

2 1/4 чаши брашно
2 супени лъжици захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер

Смесете наденицата, сиренето и зеления лук със сухите съставки.

Смесване на мокрите съставки
2 големи яйца
6 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица дижонска горчица
3/4 чаша течна готварска сметана
1 чаша сирене рикота
В купа разбиваме яйцата за кратко. След това добавете зехтина, горчицата и сметаната. Накрая се добавя рикотата и се разбърква, докато всичко се смеси равномерно.


Добавяме мокрите съставки при сухите.


Подготовка за печене
Изрязваме 9x13 хартия за печене. Намазняваме леко тава с тези размери и поставяме хартията. Изсипваме тестото и го изравняваме. Аз пекох в кръгла тавичка.

Използвайте шпатула за равномерно разпределяне на тестото в тавата. Може леко да я намокрите за да се предотвратите залепване на тестото по нея.


Печене на хляба
Печете около 25-35 минути или до златисто кафяво . Времето ще варира в зависимост от фурната и това, каква тава сте използвали.
След като е готов, оставете да изстине леко и след това извадете от тавата.


Сервиране на хляба.
Този хляб е най-добре да се сервира леко топъл, като сиренето е все още жилаво и топло. Този хляб може да се направи 8 часа по-рано и да се претопли малко преди сервиране.
За да съхранявате, се охлажда напълно и се поставя в херметически контейнер при стайна температура.



'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Добавям и коментари, но английския ми не е особено добър. По-добре вижте самата рецепта тук: rouxbe.com
Чоризо е испански колбас, който наистина върви много добре с този хляб.

Manchego сирене е испанско сирене sheep's мляко. То е доста мек вкус с chewy структура, което я прави много добра за този хляб, но почти с всички сирена може да бъде заместено.

Този хляб е добър за закуска ... с пържени яйца или сам по себе си. За обяд или вечеря, би било чудесно, с голяма купа от чили и хубава салата.

Тази рецепта е вдъхновена от една фурна наричена "Сладко отмъщение" в Уест Вилидж в Манхатън.

неделя, 10 октомври 2010 г.

Donna Hay's Double Chocolate Cake











Вчера съвсем случайно попаднах на едни страхотни кексчета и веднага се заех да преведа рецептата, но понеже Kokken 69 като мен посред нощите се заела с публикуване на рецептата имаше нещо пропуснато. Така стигнах и до още 1 блог с рецептата: Evan's

Cupcake
125 гр безсолно маслo със стайна температура
1 чаена чаша брашно
3 / 4 чаша захар
1 / 4 чаша какао на прах
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 / 2 чаша мляко
1 с. л. ванилия
100 гр черен шоколад, разтопен



Cupcake
1. В купа пресейте брашно, прибавете какаото и бакпулвера.
2. В друга купа разбийте маслото със захарта до блед крем.
3. Добавете едно по едно яйцата до хомогенна смес.
4. Добавете ванилията.
5. Добавете брашното и млякото последователно на 3 пъти. Накрая добавете разтопения на водна баня шоколад и разбъркайте добре.

6. Напълнете капсулите със сместа и печете в предварително загрята фурна на 160C, около 20 минути.
7. Охладете и украсете с масления крем даден по-долу.




За глазурата
227 гр безсолно масло
3 белтъка
1/2 чаша захар
1 ч.л. ванилия
Разбийте белтъците със захарта на водна баня, в друга купа разбийте маслото до побеляване. Лъжица по лъжица прибавете белтъците към маслото. След това може да оцветите глазурата по желание. Поставяме в пош и украсяваме кексчетата.

сряда, 6 октомври 2010 г.

Дипли


Когато пътуваш на някое непознато място бързаш да видиш всички забележителности. Освен забележителностите в чужда държава обикновено се стареш да опитваш и специфични ястия на съоветното място. Та в Гърция влязох в едно магазинче за закуски и хвърлих бърз поглед и купих нещо подобно на надиплени хрупкави палачинки. Мъжа и децата бързаха напред и аз гонейки ги опитах от купеното. В този момент ги настигнах връчих нещото и хукнах назад, влязох в магазинчето и попитах как се казва тази вкусотия.
Тук вече потърсих рецепта и за моя радост открих рецепта в bg-mamma.bg
С много малки изменения публикувам рецептата.
Продукти:
560 гр. брашно
4 малки яйца
8 с.л. олио
200 мл. прясно мляко
олио за пържене

Сироп:
200 мл. вода
1 ч.ч. захар /250мл. чаша/
1/2 кг. мед

орехи

Приготвяне:



Сипваме 500гр. брашно в една купа, прибавяме 8 с.л олио и го стриваме между ръцете си.





Прибавяме яйцата, млякото и замесваме тесто средно меко. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още малко брашно. Оставяме тестото да отпочине около 30 мин. Разделяме на четири топчета, разточваме на тънка кора и режем на големи квадрати / страна около 10-12 см /.
Сгорещяваме повечко олио в дълбок и широк съд. Слагаме един квадрат в олиото. Много бързо се пържи и се образуват мехурчета върху кората. С една вилица още в началото се надипля леко. Още топли ги слагате в съда със охладения сироп /да можете да си държите пръста вътре / за време, колкото да изпържите другата дипла. Докато едната е в сиропа - другата пържите. След като я извадите от сиропа редите в широка чиния и посипвате обилно със счукани орехи. Ако сиропа изтине леко го подгряваме. Корите ги разточвате 1 по 1 защото много бързо съхнат.
Сироп: Слагаме водата и захарта да заврат, като поврат 3-4 мин, прибавяме меда и го варим до сгъстяване като сироп за баклава.
Благодаря на sem22

Еврейски бейгъли


Една идея за питки за домашни хамбургери.
Продукти:

400 г брашно
15 г прясна мая
или 2 ч л суха мая
250 мл прясно мляко
50 г краве масло
30 г пудра захар
1/2 ч л сол
1 белтък
1 жълтък
2 с л вода

Приготвяне:

• Прясното мляко се кипва и се сваля от огъня.
• Прибавя се маслото и пудрата захар и се разбърква, докато не се разтворят.
• Сместа се охлажда и се пресипва в голяма купа (машина за хляб, купа от робота).
• Прибавя се маята и се оставят за 10 минути или докато маята не шупне.
• Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя към сместа.
• Пресява се брашното заедно със солта и се омесва еластично и меко тесто.
• Тестото се премества в намаслен плик или купа и се покрива.
• Оставя се на топло за 1 час или докато не увеличи обема си 2 пъти.
• Втасалото тесто се премесва и се разделя на 12 части (по 60 г).
• Във всяка топка се прави дупка и се оформя бейгъл.
• Оформянето става с помощта на пръста (който е опрян на плота) като се въртят в кръг като обръч.
• Бейгълите трябва да бъдат с диаметър ~ 2 см от дупката.
• Поставят се върху набрашнана повърхност и се покриват.
• Оставят се за 10-20 минути на топло място или докато не увеличат видимо размера си.
• Докато втасват повторно бейгълите се кипва вода в голяма тенджера.
• В кипяща вода се потапят по 2 бейгъла за по 15 секунди (ако останат повече време ще се пукнат и ще загубят формата си).
• Изваждат се с решечеста лъжица и се поставят в намаслена тава (или застлана с хартия за печене).
• Намазват се с разбит жълтък с 2 с л вода и по желание се поръсват с мак, сусам, морска сол.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 20 минути или докато не се зачервят и станат хрупкави.
• Охлаждат се върху скара.

Рецептата е на Марабу, но толкова много ми харесват бейгълите, че реших да споделя рецептата и тук!

неделя, 3 октомври 2010 г.

Цитрусов кейк с грозде




225мл десертно вино (мускат)
200 г захар
100 г краве масло, меко
3 яйца
кората от 1 портокал и 1 лимон
175 мл студенопресован зехтин
225 г брашно + 1 с.л. за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
175 г грозде, срязани зърна наполовина и почистени от семките
4-5 с.л. едра кафява захар

Изсипете виното в малка тенджерка. Изчакайте да заври и оставете да къкри, докато течността се редуцира до 85мл – това ще отнеме 5-10мин. Оставете да изстине.
Загрейте фурната на 180’С. Намажете 23см форма за кейк със зехтин, поръсете с 1с.л. брашно и разтърсете съда, за да се покрие равномерно.Разбийте кр.масло и захарта на хомогенна пухкава смес. Прибавете яйцата едно по едно, след което добавете и цитрусовите кори. Разбъркайте охладеното вино със зехтина и налейте част от получената течност в сместа за кейк. Разбъркайте и добавете 1/3 от брашното и бакпулвера. Така редувайте течност и брашно, докато се получи гладка смес.
Прехвърлете сместа във формата за кейк и загладете с лъжица. Разпределете равномерно разполовените гроздови зърна отгоре и поръсете със захар. Печете 35-40 мин. Поднесете топъл или охладен. Може да се съхрани в добре затворена кутия до 3 дни.
Източник: GoodFood