вторник, 28 септември 2010 г.

Тиганици с бекон и магданоз



100 гр бекон на кубчета
100 гр самонадигащо се брашно
50 гр чедър (кашкавал при мен)
1ч.л. прясна мащерка (1/2 ч.л. суха)
2 с.л. накълцан магданоз
2 яйца
6 с.л. мляко
олио за пържене

Запържете бекона и го оставете да поизстине. Разбъркайте брашното, сиренето, подправките и бекона. Прибавете сол и пипер на вкус. Добавете яйцата, след това и прясното мляко на тънка струйка. Загрейте олиото и с лъжица сипете в него от сместа. Когато краищата потъмнеят леко, обърнете .
Източник: Goodfood

понеделник, 6 септември 2010 г.

Лаваш




ЛАВАШ
1 пак. суха мая
200 мл вода
500 гр брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
20 гр масло
сусамово семе
маково семе

Изсипвам маята и захарта във хладката вода, разбърквам и оставям за около 10 минути, докато маята започне да втасва.
Пресявам брашното и го размесвам с солта и зехтина. Оформям кладенче, в което пресипвам разтворената мая, и замесвам, докато тестото стане твърдо. Оставям го да втаса в покрита с фолио купа, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделям на две еднакви топки, всяка от които разтеглям във формата на пита с дебелина 0.5см.
Поставям всяка в набрашнена и намаслена тава и набождам повърхността с вилица. Поръсвам със сусама и маковото семе и ги пека не повече от 5-10м. на 220' С.

Източник: "Те готвят" Бон апети.

Сега докато преписвах рецептата, видях защо се е надул моя лаваш - забравих да го набуча с вилица.

събота, 4 септември 2010 г.

Омлет с маскарпоне и ролца от раци


Омлет с маскарпоне и ролца от раци

Това един обикновен омлет, но маскарпонето му придава невероятен вкус.

3 яйца
1 бучка масло
1 с.л.течна сметана
ролца от раци (при мен опашка от лобстер)
2 с.л. сирене маскарпоне
сол и черен пипер, на вкус
1 с.л. заквасена сметана
Слагаме бучката масло в тиган.
Междувременно, разбиваме заедно яйцата, течната сметана, сол и пипер.
Изсипваме сместа в тигана, изчакваме докато се стегне и с помощта на шпатула леко минаваме по ръбовете. Накланяме тигана и леко надигаме омлета, за да може ако има неопечена част да се разлее.
Добавяме маскарпоне и опашката нарязана на кръгчета от към едната страна на омлета и готвим още 30 секунди до минута. Използвайки шпатулата прегъваме на две омлета и пързулваме всичко върху чинията.
Отгоре декорирайте със заквасена сметана и наситнен лук.

Източник:
http://seattlefoodgeek.com/tag/breakfast/