сряда, 6 октомври 2010 г.

Дипли


Когато пътуваш на някое непознато място бързаш да видиш всички забележителности. Освен забележителностите в чужда държава обикновено се стареш да опитваш и специфични ястия на съоветното място. Та в Гърция влязох в едно магазинче за закуски и хвърлих бърз поглед и купих нещо подобно на надиплени хрупкави палачинки. Мъжа и децата бързаха напред и аз гонейки ги опитах от купеното. В този момент ги настигнах връчих нещото и хукнах назад, влязох в магазинчето и попитах как се казва тази вкусотия.
Тук вече потърсих рецепта и за моя радост открих рецепта в bg-mamma.bg
С много малки изменения публикувам рецептата.
Продукти:
560 гр. брашно
4 малки яйца
8 с.л. олио
200 мл. прясно мляко
олио за пържене

Сироп:
200 мл. вода
1 ч.ч. захар /250мл. чаша/
1/2 кг. мед

орехи

Приготвяне:Сипваме 500гр. брашно в една купа, прибавяме 8 с.л олио и го стриваме между ръцете си.

Прибавяме яйцата, млякото и замесваме тесто средно меко. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още малко брашно. Оставяме тестото да отпочине около 30 мин. Разделяме на четири топчета, разточваме на тънка кора и режем на големи квадрати / страна около 10-12 см /.
Сгорещяваме повечко олио в дълбок и широк съд. Слагаме един квадрат в олиото. Много бързо се пържи и се образуват мехурчета върху кората. С една вилица още в началото се надипля леко. Още топли ги слагате в съда със охладения сироп /да можете да си държите пръста вътре / за време, колкото да изпържите другата дипла. Докато едната е в сиропа - другата пържите. След като я извадите от сиропа редите в широка чиния и посипвате обилно със счукани орехи. Ако сиропа изтине леко го подгряваме. Корите ги разточвате 1 по 1 защото много бързо съхнат.
Сироп: Слагаме водата и захарта да заврат, като поврат 3-4 мин, прибавяме меда и го варим до сгъстяване като сироп за баклава.
Благодаря на sem22

Няма коментари:

Публикуване на коментар