сряда, 6 октомври 2010 г.

Еврейски бейгъли


Една идея за питки за домашни хамбургери.
Продукти:

400 г брашно
15 г прясна мая
или 2 ч л суха мая
250 мл прясно мляко
50 г краве масло
30 г пудра захар
1/2 ч л сол
1 белтък
1 жълтък
2 с л вода

Приготвяне:

• Прясното мляко се кипва и се сваля от огъня.
• Прибавя се маслото и пудрата захар и се разбърква, докато не се разтворят.
• Сместа се охлажда и се пресипва в голяма купа (машина за хляб, купа от робота).
• Прибавя се маята и се оставят за 10 минути или докато маята не шупне.
• Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя към сместа.
• Пресява се брашното заедно със солта и се омесва еластично и меко тесто.
• Тестото се премества в намаслен плик или купа и се покрива.
• Оставя се на топло за 1 час или докато не увеличи обема си 2 пъти.
• Втасалото тесто се премесва и се разделя на 12 части (по 60 г).
• Във всяка топка се прави дупка и се оформя бейгъл.
• Оформянето става с помощта на пръста (който е опрян на плота) като се въртят в кръг като обръч.
• Бейгълите трябва да бъдат с диаметър ~ 2 см от дупката.
• Поставят се върху набрашнана повърхност и се покриват.
• Оставят се за 10-20 минути на топло място или докато не увеличат видимо размера си.
• Докато втасват повторно бейгълите се кипва вода в голяма тенджера.
• В кипяща вода се потапят по 2 бейгъла за по 15 секунди (ако останат повече време ще се пукнат и ще загубят формата си).
• Изваждат се с решечеста лъжица и се поставят в намаслена тава (или застлана с хартия за печене).
• Намазват се с разбит жълтък с 2 с л вода и по желание се поръсват с мак, сусам, морска сол.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 20 минути или докато не се зачервят и станат хрупкави.
• Охлаждат се върху скара.

Рецептата е на Марабу, но толкова много ми харесват бейгълите, че реших да споделя рецептата и тук!

2 коментара:

  1. Чудесен е блогът ти, Павлети!
    Интересен избор на рецепти и апетитно представяне.
    Веднага го включвам към любими.
    Поздрав, прегръдка и мого усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Di_ani! Така ме зарадва, твоите думи означават много за мен!

    ОтговорИзтриване