неделя, 3 октомври 2010 г.

Цитрусов кейк с грозде




225мл десертно вино (мускат)
200 г захар
100 г краве масло, меко
3 яйца
кората от 1 портокал и 1 лимон
175 мл студенопресован зехтин
225 г брашно + 1 с.л. за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
175 г грозде, срязани зърна наполовина и почистени от семките
4-5 с.л. едра кафява захар

Изсипете виното в малка тенджерка. Изчакайте да заври и оставете да къкри, докато течността се редуцира до 85мл – това ще отнеме 5-10мин. Оставете да изстине.
Загрейте фурната на 180’С. Намажете 23см форма за кейк със зехтин, поръсете с 1с.л. брашно и разтърсете съда, за да се покрие равномерно.Разбийте кр.масло и захарта на хомогенна пухкава смес. Прибавете яйцата едно по едно, след което добавете и цитрусовите кори. Разбъркайте охладеното вино със зехтина и налейте част от получената течност в сместа за кейк. Разбъркайте и добавете 1/3 от брашното и бакпулвера. Така редувайте течност и брашно, докато се получи гладка смес.
Прехвърлете сместа във формата за кейк и загладете с лъжица. Разпределете равномерно разполовените гроздови зърна отгоре и поръсете със захар. Печете 35-40 мин. Поднесете топъл или охладен. Може да се съхрани в добре затворена кутия до 3 дни.
Източник: GoodFood

Няма коментари:

Публикуване на коментар