понеделник, 6 септември 2010 г.

Лаваш




ЛАВАШ
1 пак. суха мая
200 мл вода
500 гр брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
20 гр масло
сусамово семе
маково семе

Изсипвам маята и захарта във хладката вода, разбърквам и оставям за около 10 минути, докато маята започне да втасва.
Пресявам брашното и го размесвам с солта и зехтина. Оформям кладенче, в което пресипвам разтворената мая, и замесвам, докато тестото стане твърдо. Оставям го да втаса в покрита с фолио купа, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделям на две еднакви топки, всяка от които разтеглям във формата на пита с дебелина 0.5см.
Поставям всяка в набрашнена и намаслена тава и набождам повърхността с вилица. Поръсвам със сусама и маковото семе и ги пека не повече от 5-10м. на 220' С.

Източник: "Те готвят" Бон апети.

Сега докато преписвах рецептата, видях защо се е надул моя лаваш - забравих да го набуча с вилица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар