петък, 18 декември 2009 г.

Торта с карамелизирани бадеми

Торта с карамелизирани бадеми
5 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. орехи
2 с.л. какао
коняк

Сироп:
1 к.ч. захар
1к.ч. вода
лимонов сок, изцеден от 1/2 лимон

Крем:
2 пак. масло
2 ч.ч. п.захар
2-3 с.л. какао
шоколад
4 жълтъка

Украса:
30 обелени бадема
5 с.л. захар

Яйцата и захарта се разбиват.Сместа се разделя на 2 части. В 1та се прибавя брашното , а във 2-та орехите и 2те с.л.какао, размито с малко коняк.
В намаслена тавичка се изсипва в средата 2-3 л. от 1та смес, върху нея се слага същото количество от 2-та смес. Така се редуват докато свършат.
Пече се на 150 градуса, изважда се от формата и се сиропира със сиропа.
Тортата се намазва отгоре с крема.
Бадемите се пускат за малко във вряща вода и се обелват.
5с.л. захар се карамелизират и във врящия карамел се пускат по няколко бадема за 30 сек. и се вадят върху намаслена чиния.
От останалия карамел издърпвам "конци".


С тази торта ме почерпи хазяйката ми, когато бях на очни занятия. Дори не знам как се казва. Записана е на един хвърчащ лист, от който се носи аромата на коняк и карамел.

Английски Коледен кекс


Току що полях Английския Коледен кекс с поредната доза ликьорче. Мириса е неверояттен... нямам търпение да дойде Коледа, за да разрежа един от трите кекса, които чакат да бъдат споделени с близки хора.

Зима


Днес зимата показа лицето си. Децата поиграха на воля в двора на училището. Петък е, и можем да си поканим гости. В къщи още ухае на прясно изпечени меденки. Тук там из кухнята има купички с разбит белтък и боички за оцветяване. Няма време за чакане, набързо изрисуваните снежни човечета вече са изядени...